search anything

Monday, 7 October 2024

Computer Science and Application MP Set Exam 2022 Q-81to 90

 81. A collection of concepts that can be used to describe the structure of a database is :

(A) Data type

(B) Database

(C) Data model

(D) Data schema

Answer: (C)

82. To find the details of all employees where salary is above Rs. 50,000, which of the following tuple calculus expression is correct ?

(A) {t I EMPLOYEE (t) AND t. Salary > 50000}

(B) (Select EMPLOYEE (t) AND t. Salary > 50000}

(C) (Select EMPLOYEE AND Salary > 50000}

(D) All of the above

Answer: (A)

83. In ER-diagram, derived attributes are represented by :

(A) Dotted Oval

(B) Double Oval

(C) Double Dotted Oval

(D) Double Rectangle

Answer: (A)

84. Given the relational schenia R(A, B, C, D) and FDs A => B and BC => D. Determine which of the dependencies shown below cannot be derived from these FDs ?

 (A) AC => D

(B) B => D

(C) AC => B

(D) Both (B) and (C)

Answer: (B)

85. A given population of events or items are partitioned into sets of similar elements is known as :

(A) Pattern with time series

(B) Clustering

(C) Classification Hierarchies

(D) Association Rules

Answer: (B)

86. A database which permits the database system to store history of changes and allows users to queiy both current and past states of the database is known as :

(A) Temporal database

(B) Spatial database

(C) Deductive database

(D) Expert database

Answer: (A)

87. Which of the following is also known as galaxy schema?

(A) Start schema

(B) Snow Flake schema

(C) Fact constellation schema

(D) Redundant schema

Answer: (C)

88. In data-warehouse data sources can be constructed using:

(A) Similar schema and data model

(B) Different schema and data model

(C) Similar schema and different data model

(D) All of the above

Answer: (D)

89. …………….. is the main file that drives the Map reduce process.

(A) Mapper

(B) Reducer

(C) Driver

(D) Executer

Answer: (C)

90. A database that has a set of associated triggers is known as :

(A) Active database

(B) Operational database

(C) Functional database

(D) Dynamic database

Answer: (A)

Sunday, 6 October 2024

Computer Science and Application MP Set Exam 2022 Q-71 to 80

 

71. OPEN GL was released by :

(A) Microsoft

(B) Silicon Graphics

(C) Apple

(D) Google

Answer: (B)

72. Scalable Vector Graphics (SVG) is :

(A) C language

(B) Java language

 (C) C++ language

(D) XML language

Answer: (D)

73. Unified Modeling Language (UML) is a:

(A) Programming language

(B) Visual Modeling Tool

(C) Compiler

(D) Operating System

Answer: (B)

74. Constructors are not used in the :

(A) C language

(B) C++ language

(C) Java language

(D) C# language

Answer: (A)

75. In C-H-, short occupies two bytes gives range from :

(A) - 32768 to + 32768

(B) - 1024 to + 1024

(C) - 1 MB to + 1 MB

(D) - 2,147,483,648 to + 2,147,483,648

Answer: (A)

76. Which operator cannot be overloaded in C++ ?

(A) Arithmetic Operators

(B) Relational Operators

(C) Scope Resolution Operators

(D) Subscript Operators

Answer: (C)

77. The valid statement about XML :

(A) All XML elements must be properly closed

(B) All XML elements must be in lower case

(C) All XML documents must have a DTD

 (D) All the statements are true

Answer: (A)

78. We want to assign 100 to first element of the following array, select not acceptable :

 int a [] = {10, 20, 30, 40}, i = 1 :

(A) i - 1 [a] = 100;

(B) 0 [a] = 100;

(C) (i-l)[a]=100;

(D) [a] 0 = 100;

Answer: (D)

79. Which is not loop in C ?

(A) for

(B) while

(C) do-while

(D) until-repeat

Answer: (D)

80. Which of the following is Computer Graphics curve ?

(A) Bezier curves

(B) Implicit curves

(C) Explicit curves

(D) All of the above

Answer: (D)

Friday, 4 October 2024

Computer Science and Application MP Set Exam 2022 Q-61to70

 

61. Which logic gate is also known as inverter ?

(A) AND GATE

(B) OR GATE

(C) NOT GATE

 (D) XOR GATE

Answer: (C)

62.The number of input to an n to 1 multiplexer is given by :

(A) n

(B) n + 1

(C) 2^n

(D) 2^(n-l)

Answer: (C)

63. The technology used to fabricate integrated circuits is called :

(A) Digital Signal Processing

(B) Microcontroller Programming

 (C) VLSI (Very Large Scale Integration)

(D) FPGA (Field Programmble Gate Array)

Answer: (C)

64. Which error detection code is based on polynominal division ?

(A) Parity check

(B) Checksum

(C) CRC (Cyclic Redundancy Check)

(D) Hamming code

Answer: (C)

65. The hexadecimal number E5 in decimal is equal to :

(A) 229

(B) 197

(C) 2290

(D) 1970

Answer: (A)

66. Which register is responsible for temporarily storing the result of arithmetic and logical operations ?

(A) Program Counter (PC)

(B) Accumulator (ACC)

(C) Memory Address Register (MAR)

(D) Instruction Register (IR)

Answer: (B)

67. CPI recently became more important performance metric than the clock cycle rate for processor performance index, because :

(A) Increasing processor clock cycle rate is almost reaching the physical limit.

(B) CPI and clock cycle rate are the terms having exactly the same meaning.

(C) Processor clock cycle rate can be increased without any limit.

(D) CPI is always equal to 1 and clock cycle rate is same as CPI.

Answer: (A)

68. The microinstruction format in microprogrammed control is usually determined by the :

(A) Instruction set architecture

(B) Processor clock frequency

(C) Size of the control memory

(D) Type of the microprocessor used

Answer: (A)

69. Which of the following statements accurately describes Direct Memory Access (DMA) in computer system ?

(A) DMA is a technique used to improve the performance of a cache memory.

(B) DMA is a type of interrupt used for handling errors in data transmission.

(C) DMA allows peripheral devices to transfer data directly to and from memory without involving the CPU.

(D) DMA is a mechanism that enables multi-threading and parallel processing in a processor.

Answer: (C)

70. In a multiprocessor system with private cache, which of the following mechanism is commonly used to maintain cache coherence ?

(A) Write Back Protocol

(B) Snooping Protocol

(C) Exclusive Access Protocol  

(D) Direct Memory Access (DMA)

Answer: (B)

Thursday, 3 October 2024

MPSET Exam 2022-2024 Questions with Answers

Computer Science & Application

1. The exclusive or of prepositions p and q (pq) is true if :

(A) Both p and q are true

(B) Both p and q are false

(C) Exactly one of p and q is true

(D) All of the above

Answer : (C)

2. Which of the following is logically equivalent to ¬(p v(¬p^q)) ? :

(A) p^q

(B) ¬p^¬q

(C) ¬p^q

(D) p^¬q

Answer : (B)

3. For set A and B, A - B is equal to which of the following ?

MP SET Exam 2022-2024
Answer : (A)

4. How many permutations the letters ABCDEFG contain of the string 'ABC ?

(A) 120

(B) 720

(C) 5040

(D) 24

Answer : (A)

5. A simple path in a graph G that passes through every vertex exactly once is known as :

(A) Eulerian path

(B) Planner path

(C) Unique Node path

(D) Hamilton path

Answer : (D)

6. A sorting algorithm based on binary comparisons requires at least ..........  comparisons to sort n elements:

(A) [log(n-1)!]

(B) [logn!]

(C) [log(n-1)!]/n

(D) [log n!]/n

Answer : (B)

7. The order of any subgroup of a finite group the order of the group.

(A) Divides

(B) Multiplies

(C) Adds

(D) All of these

Answer : (A)

8. How many different Boolean functions of degree n are there ?

(A) 2n

(B) 2n-1

(C) 22n

(D) 22n-1

Answer : (C)

9. In an LP problem, a solution is known as ……………… if one or more decision variables increase indefinitely without violating feasibility.

(A) Multiple optimal solution

(B) Feasible solution

(C) Infeasible solution

(D) Unbounded solution

Answer : (D)

10. In transportation model having m rows and « column, degeneracy is a condition where the number of positive variables in the basic solution is less than :

(A) m+n-1

(B) m+n-2

(C) m+n-3

(D) m+n-4

Answer : (A)

Friday, 10 July 2020

Galwan Valley incident 2020


1. Which is the Capital of Ladakh?

a) jammu & Kashmir                 b) Sikkim & Arunachal 
c) Leh & Galwan                        d) Leh & Kargil

Answer:  d) Leh & Kargil

2. Galwan Ghati Situated in Which Region?

a) Sikkim                                    b) Arunachal
c) Ladakh                                    d) Himalayan border

Answer: d) Himalayan border

3. Who is the first Minister of Defence of India?

a) Ajit Dobhal                        b) Swaran Singh
c) Rajnath Singh                     d) Baldev Singh Chokkar

Answer: d) Baldev Singh Chokkar

4. How much Indian Soldier Martyred in Galwan Valley?

a) 21                                            b) 20

c) 22                                            d) 19

Answer: b) 20

15-16 जून की रात को गालवान घाटी में चीनी सैनिकों के साथ झड़प में कर्नल सहित कम से कम 20 भारतीय सेना के जवान मारे गए, पाँच दशकों में सबसे बड़ा सैन्य टकराव जो पहले से ही बर्बर सीमा गतिरोध को बढ़ा दिया है दोनों देशों के बीच.